Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

vaniliaKözép- és Dél-Amerikában, Jáva és Ceylon szigetén,a Seychelles-szigeteken, a Comore-szigeteken, Kelet-Afrikában honos.

A kosborfélék (Orchideaceae) tagja. A vanília egy orchideafaj, szívós szárat növeszt a fák koronájában, ahová tapadó-gyökereivel kúszik fel és rögzíti magát. Fűszerként a csaknem teljesen kifejlődött, még csak félérett, zöldes vagy éppen sárgulni kezdő toktermést hasznosítjuk.

Illóolaj előállítása: alkoholos kivonással a magjából.
A növény illóolaj tartalma 3%, ami azt jelenti, hogy 1 kg vanília olaj előállításához 30-35 kg mag szükséges.

A világ egyik legkedveltebb fűszerét, a vaníliát már az azték birodalomban jó ismerték. A hazafelé vitorlázó spanyol hajókon a vaníliával új csemege érkezett Európába. Csodálatos illata, meg talán serkentő hatása, Európában közismertté vált.

Az egyik legfinomabb és legkedveltebb fűszer. Teában, csokoládéban, cukrászkészítményekben, a gyógyszerészetben és a gyógyászatban egyaránt kellemes és értékes anyag.

Gyógytulajdonságai
vanilia2– Nőgyógyászati alkalmazása, hogy elősegíti a szabályos menstruációt. Én elsősorban aromás fürdőbe ajánlom muskotályzsálya olajjal.

– A lélekre ható hatása jelentős. Nyugtat, oldja a feszültséget.

– Azt tartják, hogy nemi vágy növelő hatása van

Mire hat és hogyan használjuk?
Belsőleg: mint fűszer, lehet tenni pár csepp vanília olajat süteménybe, krémekbe lehet kapni őrölt vaníliát, mert könnyebb a használata, mint a magnak.

Az illóolajat külsőleg a legjobb használni, de úgy mindenféle módon.

Ötletek:
vanilla– Párologtatások:
– kellemes, nem tolakodó illatú. Egy cseppet mindenbe lehet tenni, ha nyugtató hatást akarunk elérni, vagy akár meditáláshoz is jó. Tényleg csak egy cseppet, mert nehezen szerhető be és nem olcsó, de így is elég erős az illata.

– Masszázshoz:
– Nőgyógyászati problémáknál, szabályos menstruációt elősegítésre, fájdalmas menstruációnál masszázs krémbe érdemes bele tenni. Jó hatása van és az illata nyugtat is. Lehet használni a muskotályzsálya olajjal, aminek feljavíthatja az illatát.

– Fürdő készítésnél is használhatjuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...