Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Radics Zsuzsanna  http://adozona.hu

penzJúlius 5-én, a Magyar Közlöny 116. számában megjelent az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény, valamint az ehhez kapcsolódó kormányrendelet. A törvény és a rendelet többek között módosítja a táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj szabályait. A jelentősebb változásokat ismertjük. Sorozatunk első cikkében a tgyás-sal és a gyed-del kapcsolatos változásokat foglaljuk össze.

A kifizetőhelyeknek, illetve az egészségbiztosítónak a 2013. július 14-ét követően kezdődő terhességi-gyermekágyi segély, illetve gyermekgondozási díj megállapításakor határozatot kell hoznia:
– az ellátás folyósításának időtartamáról és
– naptári napi összegéről.

A törvény ezzel egyidejűleg rögzíti, hogy ugyanazon személy részére, ugyanazon gyermekre tekintettel benyújtott terhességi-gyermekágyi segély, illetve gyermekgondozási díj iránti kérelmet újra elbírálni nem lehet. Ez esetben a terhességi-gyermekágyi segélyt vagy a gyermekgondozási díjat a fenti határozatban megállapított összegben kell folyósítani. A szabályozásnak az az alapja, hogy a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj feltételeinek, a megállapítást megelőzően már fenn kell állnia.

2013. július 5-ét követően hatályos az a szabály, hogy a biztosított írásban kérheti a terhességi-gyermekágyi segély, illetve a gyermekgondozási díj folyósításának szüneteltetését. A kifizetőhelynek illetve az egészségbiztosítónak ez esetben a folyósítás szüneteltetéséről nem kell határozatot hozni. Az ellátás folyósításának szünetelése és a határozathozatal alóli mentesség az indokolás szerint azért szükséges, mert „gyakran előfordul, hogy a kismamák 1-1 napra munkát vállalnak, és kérik azokra a napokra az ellátás folyósításának szünetelését.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...