Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ideális esetben a dúla szerepe akkor kezdődik, amikor lehetősége van arra, hogy találkozzon az anyával és az anya partnerével másfél-három hónappal a szülés várható időpontja előtt – vagyis a várandósság harmadik trimesztere alatt. Ebben az időszakban a dúla részletesen kiderítheti, hogy a nő vagy a pár mit vár el és mit szeretne a szülés alatt. Azt is megtudja, hogy az anyának mi jelentett segítséget, mikor más helyzetekben feszült volt, és milyen fajta megnyugtatás segíti abban, hogy nyugodtabbnak, kevésbé idegesnek érezze magát.

doula3A dúla első látogatása a párnál vagy a várandós nőnél lehetőséget nyújt arra, hogy megfelelő kapcsolatot építsenek ki egymás között, és lehetővé teszi, hogy a dúla megtudja, hogy a szülőknek milyen vágyaik és céljaik vannak a gyermek születésével kapcsolatban. Ha az elvárások nem reálisak, a dúla elmagyarázza, hogy mi az, ami megtehető, s mi nem. Két vagy három látogatás elég ahhoz, hogy létrejöjjön a megfelelő kapcsolat. 

A legmegnyugtatóbb dolog a kapcsolatuk kezdetén az, hogy a dúla biztosítja az anyát arról, hogy vele fog maradni a vajúdás teljes időtartama alatt, és nem hagyja egyedül. A kapcsolat erre a bizalomra épül – a nő és a család a törődést érzi az egyedüllét helyett.

Előnyösnek tartom, ha a kapcsolatfelvétel még előbb (tehát még a harmadik trimeszter előtt) megtörténik. Magyarországon ugyanis a várandós nő maga választhat dúlát, és a neki legmegfelelőbb társ megtalálása több időt vehet igénybe. Azért is előnyös ez, mert amikor az anya már megfogalmazta a szüléssel kapcsolatos igényeit, meg kell találnia azt a kórházat és azon belül esetleg azt az orvost és szülésznőt, aki partner ezek figyelembe vételében. Mind a kórházak, mind az orvosok szemléletében ugyanis jelentős különbségek lehetnek.

Több esetben előfordul az is, hogy olyan nő keresi fel a dúlákat, aki még nem várandós, de készülvén a gyermekvállalásra valamilyen információra van szüksége.

 A dúla szerepei

A vajúdó nő számára a szülési folyamat nagy részben a megengedésről szól. Annak megengedéséről, hogy önmaga lehessen, eltöröljön minden érzelmi és fizikai korlátot, és felszabadítsa önmagát az elvárások terhe alól, amelyek teljesítményének mércéjeként nehezednek rá az intézményi környezetben.

Az idegen környezetnek ezt a hatását azonban egy elfogadó, szerető ember teljes jelenléte képes feloldani, annyira, hogy helyébe a felszabadultság, a teljes biztonság érzése lépjen, olyan szabadságé, amelyben a képességek határai soha nem tapasztalt mértékben kitágulnak. Ez a szabadság, mely lehetővé teszi, hogy megjelenjen a nő igazi énje, új erőket mozgat meg, és segíti a kreativitást.

Egy gyakorlott dúla elmondta, hogy azok az anyák, akikkel a kórházban találkozik, gyakran nem tudnak uralkodni magukon, mikor először érzik a fájdalmat. Ilyenkor megkérdezi, hogy félnek-e. A válasz többnyire igen. A dúla elmagyarázza a nőnek, hogy a vajúdás teljesen természetes folyamat és a test természetes működését jelenti, valamint azt, hogy a legjobb, ha engedi, hogy a teste tegye, amit tennie kell. Ha az anya kétségbeesettsége nem enyhül, akkor a dúla tanácsai: “Ne félj. Lélegezz mélyeket, lélegezz nyugodtan, és próbálj relaxálni. Így. Ez az egyetlen dolog, amit most tenned kell.” A dúla csendesen és nyugodtan ismételgeti ezeket a mondatokat, az anya általában megnyugszik. E folyamat alatt bízni kezd önmagában és a folyamat természetességében.

A vajúdás előrehaladtával a dúlák érzelmi támogatást nyújtanak a vajúdó kismamának. Gyakran átölelik a nőket, ha a nő sírni kezd, a dúla nedves kendőt hoz, és megtörli az anya arcát. Attól függetlenül, hogy az anya hogyan viseli a vajúdást, a dúla biztató marad, és sohasem próbálja meg fegyelmezni a szülőket vagy minősíteni az anyát.

A dúla különböző módszereket ajánl, hogy enyhítse az ekkor fellépő kellemetlen érzéseket – hátmasszírozás, forró vizes borogatás, nyomás a háton, de az is előfordul, hogy nem alkalmaznak semmilyen érintést. Minden anyának különböző szükségletei vannak. Ahogy a vajúdás tovább folyik, a dúla a jelenlétével, kellemes érintéseivel nyugalmat teremt.

Aktív vajúdási szakban, amikor a méhszáj tágulása ötről hét centiméterre növekszik, és a fájdalmak egyre gyakoribbak és erőteljesebbek, a dúla egyre több támogatást nyújt. Ilyenkor a nő partnere is támogatásra szorulhat. Ebben az időszakban mélyen megnyugtató, amikor a dúla bátorítást ad, és elmagyarázza, hogy mi történik.

Mikor a vajúdás intenzívebbé válik, a dúla nyugtatja az anyát és partnerét, hogy a vajúdás normálisan folyik. Átlátja az eseményeket, elmagyarázza, hogy mi történik a különböző szakaszokban.

A szülés szakmai felelősségét a szakemberek viselik. A dúla feladata a szülés után az, hogy az anya mellett maradjon az apával együtt, majd gratuláljon a szülőknek, különösképpen az anya helytállásáért.

A dúla a szülés után meglátogatja a családot, megkérdezi, hogy mire emlékeznek a szüléssel kapcsolatban, és hogy vannak-e kérdéseik, aggodalmaik. Megbeszéli a szülés élményét, és lehetővé teszi azt, hogy szülők kifejezzék pozitív vagy negatív érzéseiket. A szülési folyamat újra elmesélése segít megérteni azt, hogy mi is történt a vajúdás és a szülés során.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...