Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Írta: yakuza

Babybauch einer schwangeren Frau unter Wasser im PoolHawain, Új- Zélandon és Dél-Amerika egyes területein még ma is természetesnek érzik az asszonyok, hogy amikor eljön az idejük, vízbe merüljenek. A víz hullámzása, enyhén masszírozó mozgása, ellazítja, elringatja, csökkenti a fájdalmát, szinte rituális módon véve részt a szülés folyamatában. A segítők körülötte a vízben állnak és várják az újszülött érkezését, akinek a a szülőcsatornából való kibújás után teljesen természetes közeg a sós víz. Csak ezután emelik ki a vízből és veszi az első lélegzetet.

Az arab kultúrákban a rituális hastánc segíti a szülő nőt, a vajúdás első fázisától az utolsóig. Az orientális táncok a különböző születési szertartások által is kapcsolatban állnak a teremtéssel. Számos törzsben a nőtagok körbeveszik a szülő asszonyt, ismétlődő hasmozdulatokkal táncolnak körülötte, így mutatva meg, hogy a a szülést mely mozgások segítik elő.

A hastáncot mind a szülő nő, mind a segítők mezítláb táncolják, ami közvetlen kapcsolatot eredményez Földanyával, kinek energiái így könnyebben felvehetők, közvetíthetők. A maya és az azték kultúrában a gyermekét világra hozó anya térdelő helyzetben van, rúdra függesztett kötélbe kapaszkodva. Oposszum szétdörzsölt farkából készített teát iszik a bélsár ürítése céljából. Két segítője van a tapasztaltabb a partera, aki szembetérdel a szülőnővel, elölről segíti a hasprést, dörzsöli a szeméremrészt, védi a gátat. A fiatalabb a tenedora, ő a háta mögé guggol, kezével és térdével ritmusosan mozgatja a vajúdót a fájásoknak és összehúzódásoknak megfelelően. Ha elakad a szülés, felemeli a szülő nő tomporát, rázza, dörzsöli, dögönyözi, mely hatások nagyban elősegítik a szülés előrehaladását.

Sok szülő nőt érintenek meg az alternatív szülési formák lehetőségei, olvasnak róla, tanulmányozzák és egyre többen választják is azokat a megszokott háton fekve vajúdás helyett. Ma már vannak kórházak, amelyek rendelkeznek alternatív szülőszobákkal, ahol bordásfal, medence, (kád), franciaágy, gumilabdák, megnyugtató színes képek, és halk zene áll rendelkezésre. A vajúdás különböző fázisaiban a leendő anya ülhet a labdákon, járkálhat, lépcsőzhet, olyan pozíciót vehet fel, amilyen kényelmes és jó, beléphet a kádba stb. Mellette lehet a férje, a bábaasszony, az orvos és a dúla, (a szülést segítő asszonytárs).

Terjed az otthonszülés is, aminek előnye a normális hüvelyi szüléseknél, hogy a megszokott környezet megnyugtatólag hat a kismamára, hátránya, hogy komplikáció esetén, nem állnak rendelkezésre speciális műszerek, vagy műtő, amivel a beavatkozást gyorsan el lehet végezni. Azon kívül az otthonában szült édesanya szülés után rögtön felkel, hogy ellássa teendőit, például a nagyobbik gyermeket. A kórházban néhány nap pihenés és kikapcsolódás biztosított a kismamának. A legideálisabb a baba-mama szoba, ahol a születés pillanatától kezdve együtt vannak, és bár már két testté lettek mégis folytatódik egy kicsit a meghitt kettesben lét.

Az alternatív szülések lehetősége fontos, mert a kismamák kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbb szülési helyzetet, elégedettebbek lesznek, csökken a félelmük, a szorongásuk, ami könnyíti a szülést. Az apák jelenléte az apának, az anyának és a gyereknek is fontos, részvételük által hamarabb alakul ki az összetartozás élménye, a család egysége.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...