Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Egy 38 hetes kismama kérdezi:
38 hetes km vagyok. 3 hete vannak jósló fájásaim, és elég erősek. A méhszáj értéke 2111 volt. Az ultrahangon kiderült, hogy a méhlepény érettsége már G3-as. Egyre erősebb és rendszeres jósló fájásaim vannak. Mit jelent a 2111 és a G3?

Zsuzsa dúla válaszol:
cervix2_1 másolataKedves Kismama!

Általában a 36-37. héttől már előfordulhatnak jóslófájások. Vannak akiknél előbb jelentkezik (35h), vannak akiknél később (38h). Sok mindentől függ. Ezek a jósló fájások azt jelzik, hogy a szervezeted készül a szülésre. Bár aggodalomra nem adnak okot, figyeld meg milyen időközönként, milyen gyakorisággal jelentkeznek és mennyi ideig tartanak és a következő látogatás során számolj be róla az orvosodnak! Ha a keményedések erősödnek, vagy pecsételő vérzés, rózsaszín folyás lenne, azonnal jelentkezz az orvosodnál!

Használd ki ezt a pár hetet, pihenj, meditálj, teremts kapcsolatot a magzatoddal, és készülj fel lelkileg is az életed legszebb történéseire! Készíts szülési tervet, tervezd meg a legrövidebb utat a kórházig. Miért van erre szükség? Ez itt elolvashatod.

A 36. terhességi héttől már javasolt inni naponta 1-2 csésze málnalevél teát (rubus ideaus). A málnalevél tea hatása (fragarin), hogy fellazítja a kismedence izomzatát, meggyorsíthatja a vajúdást és könnyíti a szülést. A méh simaizmát erősebbé, feszesebbé teszi ezáltal könnyebb és gyorsabb lesz a szülés. A bél sima izomzatára hat, méregtelenítő és salaktalanító hatása van, kitisztítja a vastagbeleket. Felhasználási javaslat: Itt>>>

Olvashatsz a vajúdásról és a szülésről itt >>>

Szíves figyelmedbe ajánlom Felkészülés a szülésre” c. meditációt

A méhszáj fokozatos kinyílása, felpuhulása a méhnyak megrövidülése a szülés közeledtét jelzik, a baba súlya egyre nő, egyre lejjebb csúszik a szülőcsatorna irányába, ezáltal a méhszáj először csak lazábbá válik, a méhnyak megrövidül, aztán először a külső, utána a középső, végül a belső méhszáj is megnyílik, utat engedve ezzel a babának. A felpuhulás azt jelenti, amikor a méhszáj még nem nyílt ki, de már nem zár olyan szorosan. ( a képen a nyíl mutatja a méhszájat, a baba felé eső a belső méhszáj, a hüvely felé eső rész a külső méhszáj)

Optimális esetben mindez már a fájások előtt megtörténik, a szülés előtti utolsó 1-2 hétben, esetleg napban.

Nem nagyon jó, ha már a második harmadban elkezd nyílni vagy teljesen ki is nyílik a méhszáj. Ilyenkor szigorúan pihennie kell a kismamáknak, hiszen a szülésnek még nem kellene megindulnia. Érthető az óvatosság, hiszen, ha mégis beindulna idő előtt a szülés, akkor senki nem szeretné saját magát okolni érte. Ami biztos, hogy kinyílt méhszájjal már nem szabad kádban fürdeni, pláne uszodába menni, hiszen ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen fertőzést elkap a baba.

Mit jelentenek az egyes értékek?
A leletre írt négyszámjegyű értékből az első azt jelzi, hány ujjnyi a méhnyak, a másik három pedig a külső, középső és belső méhszáj nyitott vagy zárt állapotára utal. Ha 1-es, akkor nyitott méhszáj, a 0, akkor zárt. A méhszáj akkor nyitott teljesen, ha mindhárom érték 1-es, azaz a nyitott külső és középső méhszáj még semmi komoly problémát nem okoz.

cervix3

CI
1000 = 1 cm méhnyak, zárt méhszáj
1100 =  1 cm méhnyak, 1 cm nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
1110 =  1 cm méhnyak, 1 cm nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
1111 =  1 cm méhnyak, teljesen nyitott méhszáj

2000 = 2 cm méhnyak, zárt méhszáj
2100 =  2 cm méhnyak, 1 cm nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
2110 =  2 cm méhnyak, 1 cm nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
2111 =  2 cm méhnyak, 1 cm-re nyitott külső, középső, belső méhszáj

3000 = 3 cm méhnyak, zárt méhszáj
3100 = 3 cm méhnyak, 1 cm nyitott külső méhszáj, a középső és belső méhszáj még zárt
3110  = 3 cm méhnyak, 1 cm nyitott külső és középső méhszáj, a belső méhszáj még zárt
3111 = 3 cm méhnyak, 1 cm-re nyitott külső, középső, belső méhszáj

Lepény érettsége:
G0 =  sima magzati felszín, egynemű szerkezet
G1 =  enyhén hullámos felszín, mészszemcsék közel a magzati felszínhez
G2 =  közepes fokban érett lepény, a lebenyek határain is mészlerakódás
G3 =  kiérett lepény, fészkes mészlerakódások

Kapcsolódó írások:
A szülés
Mi várható a 3. trimeszterben?
Szülési terv
Málnalevél teát (rubus ideaus)
Olvashatsz a vajúdásról és a szülésről
“Felkészülés a szülésre”  – meditáció 

 

 

 
Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is.
Köszönöm a felajánlásodat!

donate1

bankkartya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...