Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

08Nincs két egyforma szülés! A szüléstörténeteket olvasgatva, ismerõsök élményeit hallgatva fõként errõl bizonyosodhatunk meg. Nemcsak fájdalomtűrő képességünk nagyon különböző, hanem abban is igencsak eltérünk egymástól, hogyan és mennyi idő alatt látja meg kisbabánk a napvilágot.

Manapság már a kivételek közé tartozik az olyan két napig tartó, minden erőt felemésztő, de amúgy szövődménymentes szülés. Régen főként az angolkórral járó medencecsont-torzulások tették lehetetlenné a magzat megszületését. Ilyesmi ma már szerencsére nem fordul elő Magyarországon.

Megfigyelésekre hagyatkozva például elmondhatjuk, hogy az első szülés időtartama jó fájások mellett általában nyolc-tíz óra, a másodiké hat, a többedszer szülőknél már csak négy-öt óra.

Mi minősül jó fájásnak? Honnan kezdve számítjuk a szülés időtartamát?
Nagyon eltérően értelmezhetjük a különféle jeleket, ezért a szülések hosszára vonatkozó becslésekhez a szülés kezdetét a rendszeres és a méhszáj tágulásával járó fájások megindulásától számítjuk – vagyis ilyenkor “jók” a fájások.

A tágulási szak a legnehezebb
A szülés leghosszabb, legfárasztóbb időszaka az a néhány óra, amíg teljesen kitágul a méhszáj. A méhösszehúzódások egyre hevesebbek, egyre hosszabb ideig tartanak, s ahogy csigalassúsággal múlnak az órák, a kismama is egyre fáradtabb.

Ha sem a magzatnál, sem édesanyjánál nem lépnek fel sürgős beavatkozást igénylő szövődmények, nincs különösebb jelentősége annak, hogy hány óra telik el a születésig. Nem versenyről van szó, nem cél a sebességi rekord. Rengeteget segít ilyenkor, ha a vajúdó kismamának senkihez és semmihez sem kell alkalmazkodnia. Így nem az emészti fel erejét, hogy megfeleljen az orvos, a személyzet vagy a hely elvárásainak, uralkodjon magán, s összeszorított fogakkal próbáljon fegyelmezetten viselkedni. Az összeszorított fogak egyébként sem kedveznek a szülés haladásának. Aki összerándult, görcsös izomzattal a fájások ellen dolgozik, saját dolgát nehezíti meg. Jobb, ha átengedi magát a testében zajló folyamatoknak, s azt teszi, ami ebben a helyzetben leginkább segítségére van. Jóleshet a szabad, gátlástalan ordítás s a csendes visszavonultság is. Nem vagyunk egyformák!

A vajúdás során általában a méhszáj eltűnését megelőző órában érkezünk el holtponthoz. Az összehúzódások ekkor a leghevesebbek. Ilyenkor van óriási jelentősége a személyre szabott, együtt érző támogatásnak, masszázsnak, borogatásnak. Ha a szülő nő biztonságban érzi magát, legalább a kétségbeesés és a félelem nem gátolják a kinyílást, a magzat útjára bocsátását. Legjobb, ha egy dúla segít a kismamának ezekben az órákban.  Rendkívül kellemetlen, ha ilyenkor idegenek lépnek a szülőszobába, s ki-be járkálással zavarják az anyát, aki ekkor már szinte önkívületi állapotban lehet. Manapság egyre több kórházban alakítanak ki egyágyas szülőszobákat, így jó esély van arra, hogy senki se zavarja meg indokolatlanul ezeket a fontos perceket.

 

Felhasznált irodalom: Kismama magazin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...