Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

feverMit tegyünk gyermekkori láz esetén?

Kevesebb aggodalmat ajánlanak a belázasodott gyerekek szüleinek az amerikai orvosok… A kisgyerekes szülők körében gyakori a láztól való rettegés – állapítja meg az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia (AAP) jelentésében, melyben az orvosok arra intik a szülőket, hogy nem szükséges mindig kezelni a megemelkedett testhőmérsékletet.

A gyerekek lázát a leggyakrabban vírusok okozzák, és gyógyszerezés nélkül is elmúlik anélkül, hogy bármilyen károsodást okozna – mondta Henry Farrar, a jelentés társszerzője.

A három hónaposnál nagyobb gyerekekre összpontosító jelentés szerzői szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a gyerekeknél a kezelés nélkül hagyott láz görcsöt vagy agykárosodást okoz, ahogy arra sem, hogy a láz mérséklése a betegséget csökkentené.

A 38 Celsius-fok alatti testhőmérséklet gyerekeknél nem számít láznak, az ennél magasabb láz csillapítását a vény nélkül kapható acetaminofen vagy ibuprofen hatóanyaggal javasolják a jelentés szerzői.

A lázcsillapítás legfontosabb oka az legyen, hogy a gyerek közérzete javuljon – ajánlják. A szülők hajlanak arra, hogy túlkezeljék a lázat, még akár fel is ébresztik az alvó gyereket, hogy lázcsillapítót adjanak be neki.

A szerzők nem határoznak meg egy adott testhőmérsékletet, amikor már mindenképpen szükséges megkezdeni a lázcsillapító alkalmazását, kiemelik viszont a gyerek viselkedésének és annak változásának megfigyelését mint szükséges teendőt. Hangsúlyozzák, hogy a láz önmagában nem betegség, hanem mechanizmus, amely segít a fertőzés elleni küzdelemben. A láz csökkentheti a vírusok és baktériumok szaporodását, és segítheti a védekezéshez fontos immunsejtek termelődését a szervezetben.

Gyermekápolási táppénz >>>

1. A testhőmérséklet, és tartományai
2. Mi a láz?
3. Milyen eszközzel mérhetem gyermekem testhőmérsékletét?
4. Melyik testtájon mérhetem gyermekem testhőmérsékletét?
5. Milyen magas láz esetén csillapítsam gyermekem lázát?
6. Milyen testhőmérsékletig csökkentsem gyermekem lázát?
7. Hogyan csillapíthatom gyermekem lázát?
–  Fizikális lázcsillapítás – Gyógyszeres lázcsillapítás
8. Mire ügyeljek, ha gyermekem lázas?
9. Mikor vigyem lázas gyermekemet orvoshoz?

 

A tanulmány a Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

Forrás

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...