Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Ha rossz a közérzetünk, nem teszik semmi. Még a kedvenc ételünknek sincs jó íze, a máskor bódító, kedves illatokat sem érezzük kellemesnek, nyűgösek, gyengék vagyunk, és nem találjuk a helyünket. E mögött általában lázas állapot, sőt, olykor fájdalom áll. Erről a két fontos jelenségről olvashattok, illetve néhány tanácsról,  mit tegyünk, mit szedjünk láz vagy fájdalom esetén.

Életünk gyakori velejárója a láz és a fájdalom. Eredetét tekintve mind a kettő lehet banális megbetegedés, vagy súlyos elváltozás tünete is. A hangsúly a tüneten van.

Maga a láz vagy a fájdalom tehát nem betegség, hanem nagyon fontos, esetenként hasznos jelenség. Mind a kettő a szervezet jelzése, az egészség felborulását jelzik. Azt, hogy mennyire hasznosak, az is mutatja, hogy sok esetben, ha nincsenek meg ezek a tünetek, hiányukban a betegségek későn kerülnek felismerésre. Gondoljunk csak arra, hogy a daganatos megbetegedésekben, azok korai szakaszában sem láz, sem fájdalom nem jellemző, vagy az idős, a kórokozókra már rosszul reagáló emberek láztalansága mögött akár súlyos gyulladás is meghúzódhat.

A lázról 
sickbabySzervezetünk hőmérséklete egészséges embernél 36 és 37 Celsius fok között van. Az agyban levő hőközpont feladata ennek állandóságát biztosítani. Annak irányító szerepére a bőr alatti erek kitágulással vagy összehúzódással reagálnak és teremtik meg a hűtést vagy éppen a hőmérséklet leadásának csökkentését. E fizikai hőszabályozás mellett létezik egy kémiai is, melyhez májunk anyagcseréje, vázizomzatunk működése és verejtékmirigyeink funkciója tartozik. Ha a normálisnál nagyobb hőmérséklet 37 és 38 Celsius fok között van, akkor hőemelkedésről, ha 38 Celsius fok felett, akkor pedig lázról beszélünk.

A lázas állapot rendszerint hidegrázással kezdődik, amelyet általában sápadtság kísér, a bőrerek összehúzódása miatt, amely a hőleadás csökkentése érdekében jön létre. Ezután viszont, amikor elérkezik a láz tetőfoka, a hidegrázás megszűnik, kipirulunk, a szemek csillogóvá válnak, a bőrerek kitágulnak, verejtékezés lép fel és a pulzusszám szaporodik. Ezek a klasszikus jelek.

De mint minden betegségnél, itt is gyakoriak az eltérések. A különbözőségek főleg a gyermek- és az időskorúak esetén jellemzőek.

Gyermekeknél ugyan gyakoribb és sokszor magasabb is a láz, de zömmel banális ok húzódik meg a hátterében. A lázas gyermek nyűgös, nyafogós, vagy ellenkezőleg, túl “jó”, csendes, aluszékony. Ugyanez érvényes az idősekre is, akiknél nagyfokú elesettséget, étvágytalanságot, aluszékonyságot tapasztalunk. Ezeket a jeleket az Ő esetükben komolyan kell venni, mert betegség húzódhat meg a háttérben.

A láz tehát hasznos jelenség, amennyiben a szervezet jelzése, védekező reakciójának része egy betegség leküzdésében. Veszélyeket is hordozhat magában, mint a kisgyermekeknél jellemző lázgörcs, a felnőtt ember esetében a szív-és a keringés terhelésének fokozódása, a kiszáradás lehetősége.

Mikor kell a lázat csillapítanunk?
A hőemelkedés esetében ez nem szükséges. A magas lázat viszont csillapítanunk kell, különösen idősek, krónikus betegségekkel küzdők és gyermekek esetében. A lázcsillapítás történhet “házi gyógymódokkal” és gyógyszeres kezeléssel, vagy a kettő kombinációjával. Alkalmazhatunk hűtőfürdőzést, hideg vizes borogatást (priznicelés), valamint lázcsillapító tablettákat, kúpokat, cseppeket. Gyermekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők esetében jobb, ha nem elégszünk meg saját tapasztalatainkkal, a beteget mutassuk meg orvosnak, aki el tudja dönteni, hogy egyszerű megbetegedésről vagy egy súlyosabb folyamat jeleiről van szó.

A fájdalom 
Ezt a tünetet mindenki ismeri, azt is tudjuk, hogy a fájdalom intenzitása és jellege rendkívül változatos lehet. Az éles, hasító fájdalom, a görcsös, elmúló-, majd visszatérő, vagy az állandó tompa, kibírhatatlan fájdalmak mind előfordulhatnak. Sok esetben a fájdalom jellegét, fokát a betegség határozza meg. Más a fájdalom érzet egy gyulladásos folyamat, egy daganatos betegség, egy idegbecsípődés vagy egy csontsérülés következtében.

A feladat mindenféleképpen az ok kiderítése, de ez nem mindig jár sikerrel. Egy “hétköznapi fejfájás”esetében ez nem is olyan fontos, ott sokkal lényegesebb annak csillapítása. Azonban ha egy betegség tünetéről van szó, akkor a már említett hasznosság jegyében nem biztos, hogy a csillapítás az első feladat, sokkal inkább az ok kiderítése. Ha ez sikerül és a betegséget meggyógyítottuk, akkor úgyis oki kezeléssel jutottunk el a fájdalommentességhez, ha azonban az oki terápia nem volt eredményes, akkor itt is tüneti fájdalomcsillapító kezelésre van szükség. Ez többféle fájdalomcsillapító gyógyszerrel lehetséges, melyhez krónikus fájdalom esetén mindenféleképpen orvosi tanácsra és segítségre van szükség. Különösen azért, mert bizonyos gyógyszercsoportok súlyos mellékhatásokkal is bírnak, mint például a csontvelő károsítás, gyomorvérzés, vesekárosodás, stb., de szakszerű odafigyeléssel az orvos utasításainak betartásával ezek veszélye jelentősen csökkenthető.

Két olyan tünetről beszéltünk, melyek számos esetben együtt jelentkeznek. A kezelésükre alkalmazott gyógyszerek is lehetnek olyanok, amelyek lázat és fájdalmat is csillapítanak. Igen nagy a választék ezek között.

A “jó” választás érdekében hallgassuk meg szakemberek tanácsát, gondoljunk esetleges gyógyszer túlérzékenységünkre, krónikus betegségeinkre. Ha szükséges a gyógyszer, akkor alkalmazzuk, de semmiféleképpen ne vigyük túlzásba fogyasztását!

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

.

.

Felhasznált irodalom:
Dr. Jakab Csilla, belgyógyász szakorvos
http://egeszseg.origo.hu/

Házipatika babáknak >>>

1. A testhőmérséklet, és tartományai
2. Mi a láz?
3. Milyen eszközzel mérhetem gyermekem testhőmérsékletét?
4. Melyik testtájon mérhetem gyermekem testhőmérsékletét?
5. Milyen magas láz esetén csillapítsam gyermekem lázát?
6. Milyen testhőmérsékletig csökkentsem gyermekem lázát?
7. Hogyan csillapíthatom gyermekem lázát?
–  Fizikális lázcsillapítás – Gyógyszeres lázcsillapítás
8. Mire ügyeljek, ha gyermekem lázas?
9. Mikor vigyem lázas gyermekemet orvoshoz?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...