.
Főzési alaprecept (sós) ahogy én csinálom és ajánlom:
1 bögre hántolt bioköles alaposan megmosva,
1 kis fej apróra vágott vöröshagymát, 2 evőkanál olajon üvegesre párolok, 1 csipet őrölt fekete borsot szórunk rá. Felengedjük 2 bögre tisztított vízzel, teszünk bele 1 ek (házi) vegetát vagy akinek nincs, akkor tengeri sót és szép lassan megfőzzük.
Ha megfőtt a köles, innentől kezdve feltétnek, úgy használom, mint a “darálthús”-t, köretként mint rizs 🙂
Fontos! Elkészítés előtt finom szűrőben folyóvíz alatt át kell mosni. Fő szempont, hogy az vegyszermentes, azaz ellenőrzött bio termelésből származzon.
Kölesfasírt – elkészítése megegyezik a hagyományosan hússal készült fasírtéval, kicsit lágyabb a massza, több tojást és morzsát igényel
– az alapreceptben leírt módon készült főtt kölest, kihűlve
– 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával,
– 2 kk pirospaprika
– 2-3 cikk fokhagymával
– 2-3 tojás
– 2-3 ek keményítő
zsemlemorzsa (ha a tojás miatt lágy a massza, lehet egy kicsi morzsát beletenni a masszába)
Ízesítés
zsályával, őrölt fekete borssal, majoránnával, kicsi szerecsendió
Fasírtokat formálunk belőle. Zsemlemorzsával megszórjuk és pálmaolajban kisütjük.
Lehet sütőben is egyben sütni, tojással, kolbásszal a közepében.
Kiolajozott, morzsával megszórt őzgerincformába teszem a massza felét, teszek bele 3-4 keményre főtt tojást, esetleg kolbász rá, betakarom a maradék masszával, majd a tetejét morzsával megszórom és mehet a sütőbe. Kb 45 perc sütés után a teteje szép piros lesz.
Jó étvágyat!
