Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

reb16_kicsi– A dúla végigkíséri az anyát a vajúdási folyamatban, fizikai és érzelmi támogatást nyújt neki, kényelmi intézkedésekre tesz javaslatot, valamint segítséget és javaslatokat biztosít a partner számára.

– Amikor csak lehetséges, a dúla szülés előtti és utáni érzelmi támogatást biztosít, elmagyarázza és megbeszéli a különböző eljárásokat, folyamatokat,  beavatkozásokat, melyekről az anyának tudnia kell a jól informáltságon nyugvó döntés meghozatalához.

– A dúla soha nem “írhat elő” semmiféle kezelést; minden információt és javaslatot a dúla szerepkörén belül azzal az előzetes kikötéssel kell megadnia, hogy mielőtt az anya bármilyen módszerről vagy beavatkozásról döntést  hozna  a dúla tanácsára, feltétlenül beszélje meg azt elsődleges gondozójával.

Támogatás:
– A  dúla, az anya szülési tervében foglalt kívánságok szerint, a prenatális és intrapartum megbeszélések  alkalmával úgy támogatja az anyát, hogy kérdések feltevésére, akaratának, óhajainak, aggodalmainak kifejezésére bátorítja kliensét.

– A dúla segíti az anyát abban, hogy ha nem várt  események  történtek, (és ha szükséges), a  változásokat  beillesszék a szülési tervbe, továbbá elősegíti az anya és a gondozó közötti kommunikációt.

– A kliensnek és a dúlának egyaránt tudatában kell lennie annak, hogy a támogató szerep nem foglalja magába a kliens nevében való nyilatkozást vagy döntéshozatalt. A támogató szerepet a leginkább a következők írják le: érzelmi, fizikai segítség; felvilágosítás; közvetítés vagy tárgyalás.

Átirányítás:
Ha a kliensnek a dúla hatáskörén kívüli igényei, szükségletei lennének, át kell őt irányítani a megfelelő szakemberhez

A gondozás folyamatossága:
A  dúlának  kötelessége  olyan  helyettesről  gondoskodnia,  aki ellátja a kliense szükségleteit, arra az esetre, ha ő maga nem tudna részt venni a szülésnél. Amennyiben a dúla előre tudja, hogy nem fog tudni részt venni egy olyan kliens szülésénél, akivel már megállapodott, akkor erről írásban kell értesítenie  őt, és  ha  a kliens  úgy kívánja,  gondoskodnia kell  a helyettesítéséről.

Ajánlott írások:
Ki a dúla?
A dúla jelenléte hogyan hat a vajúdó kismamára?
Miben támogatja a vajúdó kismamát a dúla?