Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Az Egyesült Államokban háromféle dúlai hatáskör létezi.

Az első csoport, az antepartum-dúla,
– legfőbb feladata az olyan édesanyák gondozása, akik veszélyeztetett várandósként orvosi utasításra ágynyugalomba kényszerülnek, és nagy kockázatú szülésre készülnek. Az ő felkészítésük speciális eszközökkel történik és akár ápolói tudást is igényelhet.

A második csoportban tartozó dúlák:
dula1– a vajúdás és szülés alatt a kismamának érzelmi és fizikai támaszt nyújtanak. Debra Pascali-Bonaro, az Észak-Amerikai Dúlák Szövetségének tagja mondta, hogy az amerikai rendszerben a dúlák a kórházi személyzet egyfajta támogató részei, akiket a kórházba való megérkezéskor helyben is lehet választani. Profin kiépített szülésfelkészítő rendszerük van.

A harmadik csoport a postpartum vagy gyermekágyi dúlák
– ők kifejezetten a gyermekágyas gondozásban vesznek részt. A dúla feladata ez esetben a kismama segítése.  Megtanítja a baba táplálására és gondozására, segíti a szoptatásban, akár mos, főz, takarít, hogy az anyuka a kicsire és önmagára koncentrálhasson. Támaszt nyújt az anya számára, ha fáradt és bátorítja, ha elbizonytalanodna.

A dúlák egyszerre több területen is képzik magukat, s így mindhárom feladatot ellátják. Magyarországon a legtöbb dúla részt vesz a várandós gondozásában, kíséri a párt a szülés alatt és a gyermekágyban is segít, ha szükség van rá.

A dúlákat megkülönböztetjük még, hogy hol kísérnek szülést. Ez lehet kórházban, születésházban és a pár otthonában is.

Nagyon elterjedt az a tévhit, hogy a dúla egyet jelent az otthonszüléssel. Fontos hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon a legtöbb dúla intézményi szüléseknél segít, s csupán a dúlák egy része kísér otthonszüléseket (is).

A dúla kiválasztásánál a legfontosabb szerepe a szimpátiának van. Hiszen ő a személyiségét viszi a szülőszobára a tudása mellett és ennek feltétlenül passzolnia kell a kismamához, Hozzátok, és a párhoz.

 

– Ha tetszett nyomj egy „tetszik”-et és oszd meg barátaiddal. Ha még nem követed a Zsuzsa dúla facebook oldalát, klikk ide >>> és lájkolj, hogy minden hasznos-érdekes dologról értesülj!