Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

pregrelax1“Ha a vajúdó nő képes relaxálni a vajúdás alatt, akkor az oxitocin erősíti a méh összehúzódásait. Segíti az izmok megfelelő működését, a hosszanti izmok könnyebb utat biztosítanak, az alsó méhizmok elernyednek, megnyúlnak és megnyílnak, hogy kiengedjék a babát.

Ha az anya teste feszült, ennek az ellentéte történik: a méh felső izmai elernyednek és nem húzódnak össze, az alsó izmok pedig összeszűkülnek, hogy bent tartsák a babát. Ez valószínűleg a természet módszere a vajúdás megállítására, arra az esetre, ha az anyának el kell menekülnie valamilyen ijesztő esemény elől. A stresszhormonoknak nyilvánvalóan megvan a saját feladatuk, ha az anya valódi veszélyben van.

A dúla és a többi gyermekszüléssel foglalkozó személy célja az kell, hogy legyen, hogy csökkentsék a veszélyérzetet és a stresszt a vajúdás alatt. A félelem készültséghelyzetbe kényszeríti a testet, és stressz-hormonok termelődnek. A “Küzdj vagy fuss el!” reakció megtörténik, a test felkészül a védelemre, és vért küld a test egyéb szerveibe. Ha a véráramlás lecsökken a méhben, a méhizmok összeszűkülnek, a méhnyak izmai összehúzódnak, és a tágulás leáll. Ilyenkor gyakran a magzat is kevesebb oxigént kap. Ha a méh vertikális izmai továbbra is megpróbálják kitolni a babát, és a méhnyak ellenáll, a baba feje feszes izmokba ütközik. Ez több fájdalommal és hosszabb vajúdással jár.

Ha a vajúdást nem akadályozza indokolatlan stressz és félelem, a nő saját agyalapi mirigye természetes oxitocint választ ki a véráramba. Ugyanakkor az agy más, az agyon belüli területekre is kiválaszt oxitocint. Ennek négy hatása van. Először is jelentősen megnövekszik a fájdalomküszöb, így az anya kevésbé érzékeny a fájdalomra.
Másodszor álmosságot eredményez. Harmadszor relaxációt és nyugalmat okoz, és végül a születés után segíti az anyát, hogy közelebb érezze magát a babához.

A szintetikus oxitocin, melyet injekcióval juttatnak az anya testébe a vajúdás stimulálására, nem éri el az agy fájdalomcsökkentő területét, mivel ez az anyag nem képes bejutni a vérből az agyba. A szintetikus oxitocin erősebb összehúzódásokat okoz. Emiatt általában több fájdalomcsillapítót adagolnak, vagy epidurális érzéstelenítéshez folyamodnak. Ezzel ellentétben, ha az elme és a test megnyugszik, és természetes oxitocin szabadul fel, a rendszer hatékonyabban működik: a méhszáj körkörös izmai gyengéden visszahúzódnak, a méhnyak megnyílik, a vertikális izmok felhúzódnak, a méhizmok összehúzódása pedig segíti a magzatot, így a baba ki tud bújni.

A félelem, a stressz és a fájdalom negatív visszacsatolási kört képeznek. Bármelyik beindíthatja a másikat, és aktiválhatja a stressz-reakciót.

Például az anya a saját testével vagy a babájával kapcsolatos negatív hiedelmei aktiválhatják a félelmet és a feszültséget, és így visszatarthatják a vajúdást. A szüléssel kapcsolatos tudás hiánya aktiválhatja az ismeretlentől való félelmet, mely növeli a feszültséget. A negatív emlékek poszttraumatikus stresszreakciókat aktiválhatnak. A kényelmetlen pozíciók, valamint az intenzív negatív bánásmód szintén növelheti a fájdalmat és a stresszt.

A dúla többféle képességet is kifejleszthet arra, hogy bizonyos pontokon belépjen a nő stressz-ciklusába, és megszakítsa azt. A nem orvosi, nem gyógyszeres módszerek használatával a dúla aktívabban és gyakran finomabban, érzékenyebben tud dolgozni a nyugtalanság és a fájdalom csökkentése érdekében.

A segítő módszereket öt kategóriába lehet sorolni:
pregmassz1. érzelmi és pszichológiai támogatást nyújtó tevékenységek és viselkedés;
2. olyan mentális tevékenységek, melyek elterelik a figyelmet a fájdalomról, vagy pedig mentális és fizikai relaxációt elősegítő képekre és gondolatokra összpontosítják a figyelmet;
3. fizikai tevékenységek, mint például a relaxáló légzés, relaxációs izomgyakorlatok, mozgás, pozícióváltások, a víz használata, a hőmérséklet megváltoztatása;
4. érintés, beleértve a masszázst, akupresszúrát, nyomást és ellennyomást;
5. ritmikus tevékenységek: zene, monoton dallamok, éneklés stb.

Az évek során a tapasztalt támogatók és szakemberek különböző mozgásokat, pozíciókat, masszázst és egyéb technikákat fejlesztettek ki, melyek megkönnyítik a baba születését, és enyhítik a fájdalmat.

Számos bizonyíték van arra, hogy a szabad választási lehetőség a pozícióváltások, a mozgás, az érintés és a masszázs, a hűtés és a melegítés átgondolt technikái és az ellennyomás segíti a fájdalom csökkentését a vajúdás során. Minden technika alapköve az anya hozzásegítése a relaxált állapot eléréséhez.

Az említett mozdulatok, pozíciók és tevékenységek ismeretétől eltekintve alapvető, hogy a szakemberek hajlandók legyenek elmagyarázni az anyának a diagnózist a vajúdással és a magzat állapotával kapcsolatban, valamint mozgási szabadságot hagyjanak a nőnek és időt arra, hogy dönteni tudjanak.”

 

Felhasznált irodalom: Dúlakönyv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...