Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

.

traumaA szülés, a születés élményének feldolgozása nem különbözik lényegileg más traumákétól. Az édesanya és a család számára a szülés egy rendkívüli történés. Egyszeri és megismételhetetlen, hiszen minden egyes szülés más és más. A várandós kismama hónapokon keresztül készül a szülésre, elképzeli azt. Elvárások alakulnak ki benne ezzel kapcsolatban és sokszor mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szerette volna.

Az elvárásoknak megfelelően alakult szülést könnyű feldolgozni. A szülők az események nagy hatása alatt állnak, gondolatban újra és újra átélik azt, örömmel töltődnek fel.

Akik a szülést közvetlenül átélik – pozitív vagy negatív élményekkel -, azokban így vagy úgy, de meghatározó emlékké válik ez az időszak. A negatív szülés olyan erős trauma, melyet mindenkinek valahogy fel kell tudni dolgozni.

A születés nem csak a gyermek születéséről szól, hanem a család születéséről is. A szülés utáni időszak fizikailag és lelkileg is megterhelő az anyák számára. A frissen szült anyák fáradtak, nem tudnak aludni az emlékek hatása miatt. A fáradékonyság és kialvatlanság, az öröm és boldogság helyett a lehangoltság jellemezheti ezt az időszakot.

Ha nincs feldolgozva a szülési trauma, akkor kialakulhatnak a pszichoszomatikus betegségek, melyek idővel a test betegségéhez is vezethetnek.

A figyelmeztető jelekkel érdemes tisztában lenni. Bármilyen nehezítő körülmény áll fenn, az természetesen növeli a traumát.

Néhány traumát okozó tényező lehet például a:
– koraszülés,
– különböző okokból fellépő oxigénhiány,
– köldökzsinór feszülése, ill. a nyak köré csavarodása,
– császármetszés, mely éppen a természetes folyamat hiánya miatt okoz különleges helyzetet,
– a születés előtt elöregedett méhlepény vagy toxikus folyamatok,
– az édesanya segítségének hiánya,
– a születés utáni rossz bánásmód a segítő team részéről,
– elhúzódó, és/vagy nehéz szülés
– bizalom elvesztése az orvosban, szülésznőben

Miért fontos a szülés élményének a feldolgozása?
– mert a lelki egészséghez elengedhetetlen
– mert, a szülés a család életének egyik meghatározó eseménye, kihatással lehet családtagok kapcsolatára
– mert, a fel nem dolgozott szülés élmények befolyásolhatják a következő szülés menetét és a szülésre való felkészülést is- mert, csalódtál a szülésben, az orvosban
– mert, szeretnéd megérteni, hogy miért szültél császármetszéssel
– mert, szeretnél jobban, a saját igényeid szerint szülni a következő alkalommal.

Dúlaként rendkívül fontosnak tartom, hogy a pozitív és negatív szülés élményeket a kismama maradéktalanul feldolgozza.

Ennek egyik leghatékonyabb módja a segítő beszélgetés, amit tudok ajánlani. Lehetőséget adok Neked, hogy elmondd érzéseidet, élményeidet, megbeszéljük és megkeressük a választ a felvetődött kérdéseidre. Átbeszéljük a terhességeddel és a szüléssel kapcsolatos minden elvárásodat és megtörténéseket. Segítek abban, hogy megértsd hogy mi történt Veled, és a későbbi szülésednél el tudd kerülni, azt, amit nem szeretnél újra átélni.

Ha úgy ítélem meg, hogy ez a traumás élmény feldolgozásához több segítségre van szükséged, akkor az általam is elismert szakembereket fogok ajánlani terápiás lehetőségként.

A szülésélmény, szülési trauma feldolgozására részt lehet venni egyénileg, és babával. Párok részére külön indítunk csoportokat, melyre folyamatosan lehet jelentkezni (űrlap l. később)

Helyszín: Hamarosan….
Időpont: A jelentkezés folyamatos!

Érdeklődés és jelentkezés: info@zsuzsa-dula.hu