Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Kedves Kismamák!

Több kismama keresett meg engem különböző kérdésekkel, amikor elkezdődtek a jóslófájások, ezért arra gondoltam, hogy összeszedem azokat az írásaimat, tanácsaimat, amikre szükségetek lehet a várandósságotok vége felé.

Mi várható a 3. trimeszterben?

trimester3Érdemes minél többet pihenni, relaxálni ebben az időszakban. A szervezet már nem képes két testet is ellátni tápanyaggal és oxigénnel, ha mindig maximumon kell működnie. Hamarabb kifárad. Nem beszélve arról, hogy a baba megszületése után a 24 órás “szolgálat” nagyon fárasztó az első hetekben, pláne ha nincs segítségünk.

Mit tud ilyenkor tanácsolni a dúla? Mire készüljenek fel a kismamák?  http://www.zsuzsa-dula.hu/mi-varhato-a-3-trimeszterben/

A terhesség 36. hetétől javasolt inni naponta 1-2 csésze málnalevél teát (rubus ideaus).

malna

A málnalevél tea hatása (fragarin), hogy fellazítja a kismedence izomzatát, meggyorsíthatja a vajúdást és könnyíti a szülést. A méh simaizmát erősebbé, feszesebbé teszi ezáltal könnyebb és gyorsabb lesz a szülés.

A bél sima izomzatára hat, méregtelenítő és salaktalanító hatása van, kitisztítja a vastagbeleket.

Felhasználási javaslat: http://www.zsuzsa-dula.hu/malnalevel-tea/

Ajánlott a málnalevél teával egy időben elkezdeni a gátmasszázst.
Leírás: http://www.zsuzsa-dula.hu/foglalkozasok/szulesfelkeszites/gatmasszazs/

Vajúdás, szülés – oxitocin

oxytocin_illusOxitocin hormon termelődik szülés közben is, ez felelős a méhösszehúzódások kialakulásáért. Hatására a méh megfeszül és elkezdi lefelé nyomni a magzatot. A kisbaba feje ilyenkor nekifeszül a medencének, ami tágulni kezd, a koponyája pedig a medence méretéhez idomul, konfigurálódik, így mindennek óriási jelentősége van a szülés folyamatában.

A hormon termelődésének elsődleges feltétele a nyugodt, biztonságot adó környezet. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert mindenkinek mást jelenthet a biztonság, van, akinek az orvos jelenléte ad biztonságérzetet, másnak a társa ölelése. Vagyis nem az számít elsődlegesen, hogy egy kívülálló mit gondol biztonságosnak, hanem az, hogy a vajúdó nő maga mit gondol, de legfőképp az, hogy mit érez annak.

Az oxitocin belső termelődésének legnagyobb ellensége ugyanis a stressz, a félelem megjelenése. Ilyenkor stresszhormonok öntik el a testet, amelyek leállítják az oxitocin-termelést és ezzel a szülést.
Tovább a cikkhez:  http://www.zsuzsa-dula.hu/az-oxitocin/

 Hogyan segíti elő a relaxálás a vajúdást és a szülést?

Ha a vajúdó nő képes relaxálni a vajúdás alatt, akkor az oxitocin erősíti a méh összehúzódásait. Segíti az izmok megfelelő működését, a hosszanti izmok könnyebb utat biztosítanak, az alsó méhizmok elernyednek, megnyúlnak és megnyílnak, hogy kiengedjék a babát.

Ha az anya teste feszült, ennek az ellentéte történik: a méh felső izmai elernyednek és nem húzódnak össze, az alsó izmok pedig összeszűkülnek, hogy bent tartsák a babát. Ez valószínűleg a természet módszere a vajúdás megállítására, arra az esetre, ha az anyának el kell menekülnie valamilyen ijesztő esemény elől. A stresszhormonoknak nyilvánvalóan megvan a saját feladatuk, ha az anya valódi veszélyben van.

A félelem, a stressz és a fájdalom negatív visszacsatolási kört képeznek. Bármelyik beindíthatja a másikat, és aktiválhatja a stressz-reakciót.
Tovább a cikkhez:  http://www.zsuzsa-dula.hu/hogyan-segiti-elo-a-relaxalas-a-vajudast-es-a-szulest/

Mit jelentenek az egyes CI értékek?

cervix3A leletre írt négyszámjegyű értékből az első azt jelzi, hány ujjnyi a méhnyak, a másik három pedig a külső, középső és belső méhszáj nyitott vagy zárt állapotára utal. Ha 1-es, akkor nyitott méhszáj, a 0, akkor zárt. A méhszáj akkor nyitott teljesen, ha mindhárom érték 1-es, azaz a nyitott külső és középső méhszáj még semmi komoly problémát nem okoz.

Tovább a cikkhez: http://www.zsuzsa-dula.hu/mit-jelentenek-a-leletre-irt-ci-ertekek/

Kapcsolódó írások:

A szülés
Mi várható a 3. trimeszterben?
Szülési terv
Málnalevél teát (rubus ideaus)
Olvashatsz a vajúdásról és a szülésről
“Felkészülés a szülésre”  – meditáció 

13-uh3dÉlet az anyaméhben birthFogantatástól a szülésig–  11Az ember egyedfejlődése ujszulottcicizikAz újszülött küzdelme 

 

Epidurális anesztéziáról
szulesi_fajdalomcsillapitas-8Rózsa Ibolya előadása elhangzott a Nemzetközi Bábakonferencián, 2004. novemberében

“Széles körben elterjedt, rendkívül népszerű fájdalomcsillapítási mód az epidurális vagy gerincközeli érzéstelenítés. A tágulási és kitolási szak érzéstelenítése mellett a gátmetszés, a gátrekonstrukció, a lepényleválasztás és a császármetszés anesztéziájára is alkalmas….

… Annak az anyának, aki EDÁ-val szül, háromszor nagyobb esélye van arra, hogy oxytocint kapjon, vagy hogy fogós befejezés legyen a szülés vége, mint annak, aki gyógyszer nélkül szül….”  Tovább a cikkhez:    http://www.zsuzsa-dula.hu/epiduralis-aneszteziarol/

Miért jó dúlával szülni?   
A szülés, születés módjai  
Hogyan hat a dúla jelenléte a vajúdó kismamára és a babára?  
Kapcsolat a magzattal  
Az alternatív szülési lehetőségek

 

02
A szülés, születés módjai
Doula (1)
Miért jó dúlával szülni?
01_verstrijking
A szülés

pocakA szülés abc-je

 

 

 

 

Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is.
Köszönöm a felajánlásodat!

donate1

bankkartya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...