Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Baby breastfeedingOldalaimon többször beszéltem arról, hogy a csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, mert teljes értékű és a csecsemő igényeihez adaptált, mert csökkenti az allergia kialakulásának az esélyét, mert különböző védőfaktorokat tartalmaz; és elősegíti az ideális anya-gyermek kapcsolat kialakulását.

Ha az anyatej mennyisége nem elegendő vagy időnként pótlásra szorul, idegen női tejjel vagy hypoallergén tápszerrel tápláljuk a csecsemőt, különösen akkor, ha a családi anamnézisben allergiás megbetegedésre utaló terhelő adatok szerepelnek (asthma, ekzéma).

Egyéves kor alatt tejet vagy tejhígítást ne használjunk, mert a korai tehéntejfehérje expozíció a fent említett allergiás megbetegedések mellett a csecsemő fejlődésbeli elmaradását, felszívódási zavarát okozhatja, sőt későbbi cukorbetegség kialakulására is hajlamosíthat. Igazolt tehéntejfehérje allergiában terápiás célra fehérje-hidrolizátumokat használunk (Aptamil HAT, Nutrilon pepti). Ha egyidejű tejcukor-érzékenység vagy egyéb felszívódási zavar gyanúja is fennáll, tejcukormentes, elemeire bontott fehérjét tartalmazó tápszerrel etetjük a csecsemőt (Pepti-Junior, Pregomin). Nagyobb gyermekeknél egy-egy hasmenést követően nemritkán önállóan kialakulhat másodlagos tejcukor-érzékenység, ilyenkor laktózmentes tej is rendelkezésre áll.

Lényeges táplálási alapelv még csecsemőkorban, hogy 6 hónapos kor alatt szója alapú tápszer nem adható, mivel a tehéntejfehérje allergia mellett keresztreakcióban a szójaallergia is kialakulhat ebben az életkorban. Később viszont a szójafehérje kiváló összetételénél fogva alkalmas lehet tehéntejfehérje-érzékenység-ben szenvedő csecsemők táplálására (Milupa SOM, Humana SL, Nutrilon Soya).

A kórházunkban megforduló gyermekeknél nagyon gyakran látjuk, hogy már féléves kor alatt megkóstoltatják velük a gluténtartalmú kekszet, babapiskótát, vagy kenyeret. Gondosan ügyeljünk arra, hogy búza-, rozs-, árpa- vagy zabtartalmú gabonaipari termékeket még pépes formában se kapjanak a hat hónap alatti csecsemők, mert ez egy súlyos felszívódási zavarral és lesoványodással járó betegség – az ún. lisztérzékenység – kialakulásához vezethet.

Általános alapelvként követendő, hogy féléves korig – ha lehet csak anyatejet kapjon a gyermek!

Mi a helyzet a kis súllyal, idő előtt született újszülöttekkel? A koraszülött csecsemők számára, ha lehet ezt mondani – még fontosabb az anyatejes táplálás, mint az érett, egészséges újszülöttek esetében, hiszen a méhen belüli utolsó időszak előnyeivel szemben nekik a külvilág nehézségeivel kell megbirkózniuk élettani sajátosságaikból adódóan. Ha nincs elegendő anyatej vagy női tej, akkor táplálásuk az igényeikhez adaptált speciális tápszerekkel történjék (Nenatal, Prematil).

Mindennapi gyermekorvosi tevékenységünkben gyakran adódó probléma a büfiztetés mellett is sokat bukó csecsemő. Ez az ún. GOR vagy közismertebb néven reflux a nyelőcső és a gyomor között lévő szájadék éretlenségével kapcsolatos, és néhány hónapos korig élettani jelenség. Ha azonban a csecsemő súlyállását okozza, vagy ismétlődő légúti tüneteket tart fent (fulladásos hörghurut, rövidebb légzésszünetek, ismétlődő középfülgyulladások), akkor speciális, ún. antireflux tápszerek használata indokolt a nem szopó csecsemőknél (Aptamil AR, Nutrilon AR). Természetesen a csak anyatejet fogyasztó babáknál is van lehetőség az anyatej sűrítésére Nutriton előetetéssel.

A csecsemők táplálásakor mindig figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, az aktuális betegségeket és a családi anamnézist. Azt se felejtsük el, hogy a legtöbb tápszer D-vitamint is tartalmaz! A rendszeres D3-vitamin pótlást ennek értelmében mindig beszéljük meg a gyermekorvossal és a védőnővel.

food-Egészen más szempontból kell beszélnünk a kisded- és iskoláskorú gyermekek táplálkozásáról. Már az anyatejes táplálás preventív szerepére is vannak bizonyítékok, ám még inkább ismertek azok az összefüggések, melyek az egészségtelen táplálkozási szokások és a krónikus felnőttkori szív-érrendszeri, daganatos, csont-ízületi, valamint gyomor-bélrendszeri megbetegedések között fennállnak. Bizonyos meglévő genetikai hajlam esetén a gyermekkori helytelen táplálkozási szokások elésegítik az érelmeszesedés, szívinfarktus, magas vérnyomás, agyvérzés kialakulását felnőttkorban, sőt már arra is vannak biztos adatok, hogy az érelmeszesedés gyerekkorban kezdődik! A felnőtt típusú cukorbetegség, az elhízás, az epekövesség, a csontritkulás, sőt bizonyos –
nemcsak a tápcsatornát érintő – rosszindulatú daganatok szintén azon betegségek közé tartoznak, melyek részben megelőzhetők lennének a helyes táplálkozás-magatartási szokások kialakításával.

Nagyon sokan fogyasztanak cukrozott üdítőitalokat, kevesen esznek viszont zöldséget és gyümölcsöt. A legkedveltebb húsféleség még ma is a disznóhús. A családok nagy része állati eredetű zsiradékot használ a mindennapi főzéshez, és legtöbben csak a fehér kenyeret fogyasztják, a barna, magvas kenyereket meg sem kóstolták soha.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatfelvétele szerint a gyermekek körében elégtelen a fehérjebevitel, valamint az átlagos élelmi rost- és szénhidrátfogyasztás, miközben a hasnyálmirigy állandó inzulin ingerét jelentő natív cukorbevitel fokozott. A zsírfogyasztásban a szív-érrendszeri megbetegedések egyik legnagyobb rizikófaktorát jelentő telített zsírok dominálnak, a koleszterin-bevitel a megengedett napi maximumot meghaladja, miközben a mikrotápanyagok (ásványi anyagok és nyomelemek) bejutása nagyon csekély. A magyar gyerekek közel egyötöde reggeli nélkül megy iskolába, ha pedig valamely ok miatt nem vesz részt az amúgy sem tökéletes közétkeztetésben, jórészt gyors ételeket, cukros üdítőt vagy édességet, chipset eszik.

GyógyHírek 2001.07.09.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...