Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó

baby5A csecsemő testhossza havonként átlagban 2 cm-t, az első hónapokban néha többet is növekszik. Az 50 cm-rel született csecsemő testhossza egyéves korára tehát kb. 74 cm. Egy-két éves korig az évi hossznövekedés kb. 8, később 45 cm évente.

A születést követő súlyveszteség elérése után a 7-10. naptól kezdve az első negyedévben a súlygyarapodás naponta kb. 25, a másodikban 20, a harmadikban 15, a negyedikben 10 g. Egy hónapra átszámítva, a csecsemőnek az első félévben havi átlagban 600, a másodikban 500 grammos súlygyarapodást kell elérnie. A normálisan fejlődő csecsemő féléves vagy 5 hónapos korára megkétszerezi születési testsúlyát. Egyéves kor után a hossz- és súlynövekedés egyaránt lelassul.

Kisebb-nagyobb eltérések minden csecsemőnél, kisgyermeknél előfordulhatnak anélkül, hogy bármi kórosat jelentenének. Különösen a serdülés korában térhetnek el a tényleges viszonyok a táblázat adataitól. Jelentős továbbá még az is, hogy a serdülőkorban a fiúk és a lányok magassága már jelentős különbséget mutat. Különösen a nagy súllyal született csecsemők az első félévben valamivel lassabban gyarapszanak, míg a kisebb súlyúak gyorsabban. A súlygyarapodás az első évben viszonylag egyenletes, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindennap pontosan azonos.

Az első hetekben lehet naponta – de mindig azonos időben és azonos ruhában -mérni a testsúlyt. Ha meztelenül, csak pelenkában mérünk, pontosabb eredményt kapunk. Később, ha a fejlődés normális, elég hetenként, majd havonta egyszer súlyt mérni. Természetesen, ha a súlygyarapodás, a fejlődés megállna, szükségessé válik a csecsemő által esetenként kiszopott mennyiség ellenőrzése.

Ez próbaszopások segítségével történik. Próbaszoptatáskor egy-egy szoptatás alatt kiszívott tej mennyiségét mérjük úgy, hogy a szopás előtti és utáni súlyt mérjük, ez esetben a súlykülönbözet adja a kiszopott tej mennyiségét. Ügyelnünk kell arra, hogy a szoptatás előtti és utáni mérésnél ne változzék az öltözék. A végkövetkeztetést nem az egyes szopások mennyiségéből, hanem a napi össztejmennyiségből vonjuk le.

Tejfogak
A hatodik hónap táján kezdenek kibújni. Elsőnek a két alsó középső metszőfog, néhány héttel később a két felső középső, majd a két szélső metszőfog tör át. Az első év vége felé bújnak ki az alsó szélső metszőfogak. Kb. egyéves korban hat vagy nyolc tejfogat találunk a szájban. A második év elején jönnek a kisőrlők, másfél éves korban pedig a szemfoggal. A kétéves gyermekeknek általában 16 foguk van. A harmadik évben a négy hátsó kisőrlő jelenik meg, és ezzel a harmadik év végére összesen 20 tejfoggal befejeződik az első fogzás.

A fogak kibújásának a leírt időpontoktól való eltérése egyáltalán nem utal betegségre. Túlzott késés vagy rendszertelen fognövés esetén betegség kizárása céljából gyermekorvoshoz kell fordulni. A fogzás ugyan okozhat kisebb zavarokat, nyálfolyást, enyhe nyugtalanságot, de súlyosabb betegséget vagy lázat soha sem. Ha tehát a fogzást láz vagy görcs kíséri, a láz nem a fogzásra, hanem valamilyen más okra vezethető vissza, ami miatt feltétlenül orvosi konzultációra van szükség.

Maradandó fogak
A második fogzás a hatodik évben kezdődik, az elülső nagyőrlők megjelenésével. Ezzel egy időben az egyes tejfoggal meglazulnak, kihullanak, és helyükre nő az új fog. A maradandó fogak általában ugyanolyan sorrendben nőnek ki, mint a tejfogak.13 éves korra általában befejeződik a tejfogak kicserélődése; ekkor bújnak ki a nagyőrlők és legvégül, a felnőtt kor kezdetén, a bölcsességfogak.

Már a tejfogak kilyukadása (káriesze) esetén fogorvosi beavatkozásra van Szükség. Ha pedig a maradandó fogat éri szuvasodás, fogíny- vagy fogágy gyulladás, feltétlenül sürgős orvosi segítség indokolt. Még jobb, ha megelőzzük a fogszuvasodást. Ennek érdekében célszerű már a kisgyermekeket hozzászoktatni a rendszeres fogápoláshoz és az erőteljes rágáshoz. A rágás ugyanis tisztítja a fogfelületeket, eltávolítja onnan azokat az ételmaradékokat, amelyek a fogzománc kilyukadásáért végső fokon felelős baktériumok táptalaját alkotják. Mind a gyermek-, mind a felnőttkorban tilos két étkezés között cukrot vagy édességet enni, mert az is táptalajul szolgál a fogszuvasodást okozó baktérium számára. A fogszakorvosok általános tapasztalata szerint a fluortabletták szedése nagy segítség a fogszuvasodás megelőzésére.

Légzés, szívverés
Az újszülött légzésszáma percenként 30-40, az első évben ez 25-30-ra, 10 éves korban pedig 16-ra csökken. A szívverés újszülöttkorban percenként 130-150, egyéves korban 120-130, tízéves korban körülbelül 90.

Értelmi fejlődés
A csecsemő értelmi fejlődése a második hónaptól kezdve abban nyilvánul meg, hogy arckifejezése a szopás után elégedetté válik és sírásának kifejezési skálája bővül. Más tehát a sírása, ha éhes, ha fájdalma van vagy ha türelmetlen.

Az egészséges csecsemő 3-4 hónapos korban
– jól emeli a fejét és forgatja.
– Környezetéből ebben az életkorban egyre többet ismer meg, amit mosollyal és gügyögéssel jelez és megpróbál a tárgyak után nyúlni.

5-6 hónapos kortól kezdve
– figyelemmel kíséri saját keze mozgását és
– kezdi gyakorolni az első célszerű kézmozdulatokat: – tárgyakat fog meg, utánunk nyúl – és hasrafordul.

7-8 hónapos korban jelenik meg az
– első önálló kezdeményezés.
– Behatóan foglalkozik környezetével és elkezd játszani.
– Ágyában ide-oda mászik és ami megtetszik neki, azt igyekszik elérni.
– Hangosan nevet és megkísérli a felülést. A felülést időnek előtte nem szabad sürgetni vagy erőltetni, hanem meg kell várni, míg megteszi magától.

9-10 hónapos korban
– csúszik-mászik és megkísérel először felállni.
– Ha sikerült az ágyacska karfájába kapaszkodva felállni, egy-két ügyetlen lépést tesz jobbra-balra. Sem a felülést, sem a felállást, sem később a járást nem szabad erőltetni.

Általában egyéves korban kezd önállóan járni és ebben az időszakban kezd szellemi érdeklődése rohamosan bővülni. Egyéniségének későbbi fő vonásai, pl. az uralomvágy, önzés, alkalmazkodóképesség -mint örökletes adottságok-már ebben az életkorban kiütközhetnek.

A második évben a szellemi fejlődés meggyorsul.
– Eleinte csak egy-egy szótagot mond, de szókincse fokozatosan bővül.

A második évben sor kerülhet már a szobatisztaságra, de sok gyermek csak a harmadik életév végére válik szobatisztává. Négy éves kor felett szokás kóros ágy bevizelésről beszélni.

3-4 éves korban kíváncsisága kielégíthetetlen, állandóan kérdez. Logikai érzéke ebben az időben bontakozik ki. Ekkor kerül először összeütközésbe a külvilággal é; alkati adottságaitól függően a tilalomjelzések hatására vagy lázad, vagy egykedvűen tudomásul veszi azokat. A lázadó, dührohamokban és dacban nyilvánulhat meg. Ennek az első dackorszaknak az óvodai beilleszkedés vet véget.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...