Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Meconium, vagy magzatszurok?

A megszületés utáni első egy-két napon az újszülött az anyaméhben összegyűlt magzatszurkot üríti ki, ez sötétzöld-sötétbarna színű, tapadós széklet. Epefestéket, elpusztult sejteket, bélnedvet tartalmaz. Az első két nap után megváltozik a széklet minősége. Az átmeneti széklet átmenet a magzatszurok és az anyatejes széklet között. Laza állagú, barnás- zöldes-sárgás színű. Ha az első 24 óra után nem ürít magzatszurkot az újszülött, bélfejlődési rendellenességre, elzáródásra, vagy más betegségre kell gondolnunk. Az átmeneti széklet után, ha beindult a normális anyatejes táplálás, anyatejes széklet ürül.

csecsemő széklete1

anyatejes székletAz anyatejes széklet aranysárga, kis túrószerű göböcskék vannak benne, híg állagú, savanyú szagú.

Az első élethetekben a jól szopó csecsemőnek sok széklete van, majd egyre kevesebb és a csak anyatejjel táplált csecsemő három-négy hetes korára többnaponként ürít egy-egy székletet. (Kizárólag anyatejes babáknál normális az is, ha 4-6 naponta van székletük)

A későbbi életkorokban a különböző növényi és állati eredetű táplálékok bevezetése és fogyasztása után a széklet összeállóbb, barna színű lesz, és általában naponta egyszer-kétszer ürül.

Nagyon fontos a korai mellre tétel, a kolosztrum (előtej) ugyanis enyhe hashajtó hatású, gyorsítja a magzatszurok kiürülését, és megelőzi az erőteljes besárgulást.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...