Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

09A szülők természetesen kivétel nélkül boldog, sikeres gyermekeket szeretnének nevelni. Ezért aztán – tisztelet a kivételnek – a lehető legtöbb különórára beíratják a gyereket, hogy szinte levegőt sem tud venni, nem marad ideje játszani.

Tévedés ne essék, igen a gyerekek agya kisiskolás korban valóban olyan, mint egy szivacs és jó, ha minél több mindent megismernek, hiszen így tudják majd nagyobb eséllyel jól megválasztani, merre tovább a későbbiekben. Érdemes azért megfontolni, mennyit bír a gyerkőc, hogy ne csak tanulásból és kötelezettségekből álljon az élete.

Vannak olyan készségek, amelyek segítik abban a gyereket, hogy derűlátóbb, boldogabb felnőtt váljék belőle

Azonban van néhány dolog, ami talán sokkal fontosabb, mint négy nyelven beszélni és summa cum laude végezni az orvosit… Mégpedig az élethelyzetekhez, emberekhez, feladatokhoz való pozitív hozzáállás. Persze ebben is – mint mindenben – jó példát kell mutatnunk, csak akkor tudjuk “megtanítani” nekik, hogyan lehetnek akkor is boldogok, ha éppen nem mennek jól a dolgok.

– Feltétel nélküli szeretet: hogyan máshogy tudná ezt elsajátítani, mintha Te magad gyakorlod vele szemben? Mindig éreznie kell, hogy akkor is szereted, ha éppen rosszat tett, csúnyán viselkedett, vacakul felelt, vagy rossz passzban volt és botrányosan sikerült a dolgozata. Mindig csak a cselekedetét ítéld el, soha ne őt minősítsd, így rendkívüli biztonságérzetet ad neki az, hogy tudja, akkor is értékes embernek tartod, ha épp hibázott, nem úgy viselkedett egy szituációban, ahogyan elvárható lett volna.

– Pozitív hozzáállás az emberekhez, empátia. Amikor valakire haragszik és elmesél egy konfliktust, próbáld meg rávezetni arra, hogy elgondolkodjon rajta, vajon az adott helyzetben mit érzett a másik kisgyerek, miért tette azt, amit… Lehet, hogy mindjárt más fényben látja majd az egészet. Mindenesetre rászoktatod arra, hogy végiggondolja a történteket a másik szemszögéből is, tetteit ne végletesen ítélje meg. Ha megtanítod, hogy a világ, az emberek “színesek”, nem lehet mindent a fekete vagy fehér, jó vagy rossz címkével ellátni, sokkal empatikusabb, elégedettebb felnőtt lesz belőle.

Udvariasság. Tanítsd meg, hogy vállalja fel az ellenvéleményét, de udvariasan fogalmazza meg. Ha képes udvariasan vitázni, sokkal inkább elfogadják majd és nagyobb valószínűséggel fognak vele is udvariasan beszélni.

– Mosoly, dicséret. Tanítsd meg rá, mennyire fontos az, hogy észrevegye, ha valaki kedves volt vele, hogy mekkora ereje van a mosolynak, a “köszönömnek” és a dicséretnek is. Ahogyan neki jólesik, úgy másoknak is fontos, hogy elismerjék, ha valamit jól csinálnak…

– Bocsánatkérés. Nehéz megtenni, de nagyon nagy erény, ha valaki képes belátni, hogy hibázott és bocsánatot kérni a másiktól. Volt már olyan, hogy úgy érezted, valamit túlreagáltál, mert rosszul ítélted meg a helyzetet, esetleg fáradt voltál és ingerülten beszéltél a gyerekkel? Bocsánatot kértél tőle utólag? Ha igen, akkor jó úton haladsz, egész biztos, hogy a gyermeked is képes lesz arra, hogy elismerje, ha hibázott. Ezáltal közelebb kerül ahhoz is, hogy egyre ügyesebben felelősséget vállaljon a tetteiért.

– Megbocsátás. Ha rávezetted az empatikus viselkedésre és a bocsánatkérés rettentő nehéz feladata is jól megy már, egészen biztosan könnyebben megy majd a megbocsátás is. Aki haragot tart és bosszút forral, folyton a vele történt szörnyű eseményeket és igazságtalanságokat sorolja, annak nem sok ideje marad arra, hogy észrevegye maga körül a jó dolgokat. Pedig az elégedettség ott kezdődik, hogy észreveszem mennyi minden működik jól, akár annak ellenére is, hogy éppen valamilyen komoly problémával küzdök.

– A feladatokhoz való hozzáállás. Mesélj neki arról, hogy mennyire utálod például a portörlést, azonban azt is tudod, milyen jó érzés, ha tiszta a lakás. Mondd el, mennyivel jobb, ha megpróbál arra koncentrálni, hogy a “nemszeretem” feladatokat mielőbb elvégezze, mert minél tovább húzza-halasztja azokat, annál inkább bosszankodik rajta, és egyre inkább a fejére nő. Az idő múlásával a feladat is egyre nehezebbé válik, valamint a hangulata is egyre rosszabb lesz. Meséld el, hogyan szoktad legyőzni az ilyen undok, mumus dolgokat: például mindig beteszel valami jó kis rock and roll-t, amikor törlöd a port, így könnyebben túljutsz az egészen. 🙂

Taníts olyan életszemléletet, olyan készségeket, amelyeket mindenképpen hasznosítani tud majd felnőtt élete során, amelyek biztosan a javát és a jobb közérzetét szolgálják majd.

 

 

Forrás: www.ezmegazin.hu

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...