Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Alternatív szülészeti módszerek
Felhasznált irodalom  Dr. Bálint Sándor

Babybauch einer schwangeren Frau unter Wasser im Pool


A szülésre felkészítés, az együttszülés, a vertikális – nem fekvő helyzetben zajló -szülés, a vízben vajúdás, a gyengéd születés, a folyamatos anya-gyermek együttlét a babás szobában, népszerűségét az intimitás és az emberközpontúság adja, de a siker alapja az asszonyokban meglévő ősi tudás.

Magyarországon közel 20 éve ismeretesek ezek a módszerek. Igen örvendetes, hogy a kórházak szülőszobáinak 2/3-ban működik a családközpontú modell (felkészítés, együttszülés, korai anya – gyermek kapcsolat, rooming –in).

Történeti áttekintés
A hagyományos szülés a családban zajlott, a természeti népeknél ma is így történik. Előnye, hogy természetes folyamatnak tekintik, s otthon – a saját környezetükben vannak. A hátránya, hogy az esetleges komplikációk esetén igen kockázatos volt, és ma is az.

A fejlődés, a biztonság társadalmi igénye végül is a kórházakba helyezte át a szülészetet. A kórházi szülés előnye a maximális biztonság, de hátránya is van: a szülés kikerült a családból, s így személytelenné vált.

Az alternatív szülészeti módszerek az 50 –es évekre elérték az Egyesült Államokat és Franciaországot, s aztán lassan terjedtek kelet felé az ismeretek (1960 Németország, 1970 Ausztria).

Néhány élő klasszikust fontosnak tartok megemlíteni, akiktől mindnyájan tanultunk, és tanulunk is folyamatosan. A francia szülészorvos, F. Leboyer, aki a gyengéd születésről írt könyvével kavart vihart 1974-ben. A szintén francia M. Odent az alternatív szülészeti módszereket vezette be szülészeti osztályán, és ő a vízben szülés ”atyja” is. Az angol S. Kitzinger- ről kell még megemlékeznem, aki az Egyesült Királyság vezető szülésznője. Ismeretterjesztő és szakkönyvek tucatjait írta, s nem véletlenül a bába centrikus szülészet képviselője.

A szülésre felkészítés és az együttszülés is megérkezett a 80-s évek elején Magyarországra. A 80-s évek végére ill. a 90-s évek elején a szülőszékes szülés, a rooming-in (anya és gyermeke együtt), a szoptatás fontossága és a gyengéd születés is megjelent. A 90-s évek közepére az otthonszülés (nem hivatalosan), a vízben vajúdás és az “otthonszülés a kórházban” modellel zárult le a nagy menetelés.

Az alternatív szülészet lényege, hogy megadja a választás lehetőségét, a szülés szabadságát.

Mindenkinek joga van jól éreznie magát:
– a méhen belüli magzatnak, hogy egészségesen szülessen meg
– az anyának, hogy aktív lehessen, ő legyen a középpontban, dönthessen
– az apának, hogy aktívan segíthessen a párjának
– az újszülöttnek, hogy együtt lehessen a szüleivel (ez a család születése !)
– a bábának  és az orvosnak, akik segítő, támogató szakemberek, és akik tudatosan maradnak háttérben, de ha szükséges, akkor átveszik az irányítást

Összefoglalva: természetes, emberi, a középpontban érzések és érzelmek (a szeretet, a gyengédség) vannak.

A módszert régóta alkalmazó országok jó tapasztalatokról számolnak be.

Hollandiában a szülések közel 60%-a otthon zajlik, a skandináv országokban a szülések több mint a felénél nincs jelen orvos, és mégis ezekben az országokban a legjobbak a szülészeti statisztikai adatok.
–    a terhesség nem betegség, a szülés nem műtét!!
–    a terhesség és a szülés élettani, természetes folyamat
–    a szülések 80%-a természetes lefolyású, csak 20% igényel valamilyen orvosi beavatkozást.

Pszichológiai megközelítés
Az alternatív szülészet hatékonyságának magyarázata az, hogy az ősi hajlamok működnek.. Az asszonyok érzik, hogyan kell szülni, ha békén hagyják őket. Ez a természetes szülés. C. G. Jung szerint a szülés őskép. Ez az ősi tudás minden nő tudattalanjában megvan, s az alternatív módszerek bármelyikét alkalmazzuk, akkor ez a tudás, működésbe lép.

– a szülésre felkészítés során nem tanítjuk a szülőnőt szülni, hanem a meglévő ősi tudást hívjuk elő
– a szülés alatt: abban segítjük a szülőnőt, hogy ez az ősi tudás érvényesülni tudjon
– az anya tud szülni, és a magzat meg tud születni!(segítség nélkül erre 80%-os esélye van). Ezt a két tudást kell egymáshoz közelíteni.
– a gyermek nem a szülés tárgya, hanem aktív résztvevője!

– az alternatív szülőszobában, a központban az ember (aki szül, aki születik), a család van, az egészségügy tudatosan háttérbe vonul.

További írások:
– Az alternatív vajúdási módszerek
– Az alternatív szülési lehetőségek
— A szülést segítő gyakorlatok