Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

A szülés hatása a magzatra

Annak ellenére, hogy a szülés élettani folyamat, szülés alatt számos hatás éri a magzatot, mely hatások kedvezőtlen esetben késleltethetik, vagy akadályozhatják az extrauterin élethez való alkalmazkodást.

A fájások alatt normál körülmények között is bizonyos mértékű magzati hypoxia, hypercapnia, acidózis alakul ki. Ezek a változások azonban a szülést követően a ritmusos légzés beindulásával rövid idő alatt rendeződnek.

Magzathenger: a magzat szülőcsatornán történő áthaladásakor alakul ki. Jelentősége, hogy a mellkasi kompresszió révén a felsőlégutakból jelentős mennyiségű magzatvíz préselődik ki.

Mechanikai hatások következtében sérülések is érhetik a magzatot szülés közben, pl. téraránytalanság esetén.

Anyai narkotikum gátolhatja az újszülött légzés adaptációját.

 ujszulott3
Az újszülött szülőszobai ellátása.

Cél: az adaptáció elősegítése a méhen kívüli élethez.

Hővédelem: a bőr szárazra törlése (további ellátás után meleg, steril lepedőbe téve adjuk át az anyának), egyéb aktív beavatkozás szüksége esetén sugárzó hő alá helyezés.

Nyáktalanítás: Cél az akadálytalan gázcsere biztosítása. Már az első légvétel előtt, a fej megszületése után meg kell kezdeni. Először a szájüregből és garatból, majd az orrüregből és orrgaratból távolítjuk el a váladékot. A leszívás steril gumi vagy műanyag katéterrel, elektromos szívóval, vagy lábbal működtetett szívópumpával történik. A leszívást óvatosan a nyálkahártya sérülés elkerülésével kell végezni.

Köldökzsinor ellátás:
A köldökzsinór pulzáció megszűnése után (születés után 2-3 perccel) Betadinos törlés, leszorítás a köldökgyűrű felett (egyszer használatos steril műanyag csattal), majd átvágás a csatt felett. A köldökcsonk Betadinos fertőtlenítése, antiszeptikus hintőporozása (1%-os hexachlorophen) és steril kötése. A köldökcsatot 24 óra múlva vesszük le. A köldök csonkot naponta többször kezeljük, sterilen tartjuk a csonk leeséséig (kb. 5-7 nap) ill. ezt követően a köldökalap gyógyulásáig (kb. 2 hetes kor).

Köldök ellátáskor köldökzsinór vér nyerése szükséges bizonyos vizsgálatokra (immunizáció szerológia, szifilisz szerológia stb).

Szemellátás: 1-1 csepp 1%-os ezüst acetát a gonorrhoea és chlamydia fertőzés megelőzésére. Előtte a szemrésből a váladékot steril gézzel kitöröljük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...