Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

mese_01Tudtad, hogy a könyvből való mesélésnek, a szórakoztatáson túl, milyen áldásos hatása van gyermeked bontakozó írásbeliségére? Már rég megfigyelték, hogy azok a gyermekek, akiknek sokszor olvastak mesét, hamar megértik, hogy a nyomtatott szöveg jelentést hordoz, és könnyebben tanulnak meg olvasni, amikor iskolába kerülnek.

Mi, laikus szülők néha azon vitatkozunk, hogy szabad-e meséket olvasnunk gyermekeinknek, hiszen sok mese brutális, kegyetlen, félelmet kelt, mint például a Grimm mesék, a Hófehérke, a Jancsi és Juliska vagy éppen az Andersen mesék. A szakemberek azonban egyértelművé teszik, hogy a kisgyermek szellemi, mentális, érzelmi fejlődése szempontjából nagy jelentősége van a mese hallgatásának a képi szimbolikus világ kialakulásához és további fejlődéséhez.

Jó könyvből is, diáról is, de legjobb fejből
Tehát kisgyermeked számára fontos a mese, csak nem mindegy, hogy milyen formában kapja meg. Felolvasod neki, vagy leülteted a TV elé, hogy nézze a mesefilmet – esetleg egyedül –, és nincs kihez fordulnia kérdéseivel.

Kellemes emlék lehet csemetéd számára, ha az első meséket nagyapjától hallja. Az esti mesélés egyik jó, járható útja az is, ha bevezeted, hogy a kicsinek egyik este mesekönyvből mesélsz, másik este diavetítést tartasz. A diafilm nagy előnye, hogy itt gyermeked állóképet lát, a feliratot olvassák neki, és vissza is térhet rá, tud kérdezni, hosszabban elidőzhet az apróbb részleteknél. Ha szépen olvasod fel a mesét, kicsi gyermeked érezheti a beszéd ritmusát, a szavak hangsúlyát, és ez segít a beszéd tanulásában. Mindenképp érdemes hagynod, hogy gyermeked válassza ki magának a mesét.

Itt kell megemlítenünk, hogy a többgyermekes szülők megfigyelték, hogy a kicsiknek maradandóbb élményt nyújt, ha fejből mondjuk el a mesét nekik, mert így természetesebb, élményszerűbb a hatása. Közvetlenebb az érzelmi kapcsolat a szülő és a gyermek között.
A régi, jól bevált mesék és a maiak

Egészen kicsi korban gyermeked nem tudja még különválasztani a mesét és a valóságot, ezért jó, ha közvetlenül kérdezhet és választ kaphat tőled, a felnőttől. A klasszikus mesében a jó elnyeri jutalmát, a gonosz a büntetését. A modern mesékben ez nem mindig van így.

Sajnos a médiában egyre kevesebbet lehet hallani a mesékről, a kereskedelmi televíziós csatornákról pedig kiszorult a mese. A hagyományos mese nem tud konkurálni a televízióval, a számítógéppel, a játékprogramokkal. A gyerekek lassan már előbb tanulják meg a „kakaóbiztos” számítógép kezelését, mint a homokvárépítést vagy a társas játékokban való szereplést – amiben a mesének is fontos szerep jut –, és ez így kedvezőtlenül hat személyiségfejlődésükre, különösen az érzelmi élet alakulására.

Mi, felnőttek is szeretünk mesevilágban élni. Minden bizonnyal a gyermekkorban hallott mesék folyománya, hogy felnőtt korban is szeretjük a mesét. De ha gyermekkorban el is maradnak a mesék, azért még a felnőtt is szeretheti azokat, hiszen nem véletlen, hogy oly sokan rajongunk a fantasy irodalomért, filmért.

Forrás

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...