Get Adobe Flash player

Szeretettel várlak! Csatlakozz!

Menű
Szülészet linkgyűjtemény
Szülészet magazin
Szeretettel várlak! Csatlakozz!

csipkebogyó

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipkecsitkenyehecsedlihecse(m)pecs, seggvakaró.

A füvészek általában az élénkítő szerek között tartják számon a csipkebogyót, amit mi gyermekkorunkban a vadrózsa termésének véltünk. Éretten, megpirosodva, megpuhultan, kissé savanykás, ízletes gyümölcsként fogyasztottuk volna, ha nem vette volna el kedvünket tőle a bogyó belsejében lévő magokat körülvevő szúrós, kemény szőrzet.

Hatóanyagai
A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkebogyó mint az egyik C-vitaminban leggazdagabb gyümölcs ma elsősorban arra szolgál, hogy általa elegendő C-vitamint juttass szervezetedbe, aminek az létszükséglete. Ugyan nagyobb a C-vitamin tartalma, mint a citromé, tudnod kell, hogy ez a nyers csipkebogyóra vonatkozik, szárítással, majd a forrázással jelentősen csökken ez a mennyiség. Teájának fogyasztása mégis igen ajánlott szervezeted C-vitamin szükségletének jobb kielégítése végett. Ennek kedvező hatása különösen érvényesül a szervezet ellenálló képességének javulásában, némely betegségek, nátha, influenza megelőzésében, illetve lefolyásuk enyhítésében.

Mára már kimutatták, hogy a csipkebogyó tartalmaz még több más olyan anyagot is, amelyek szintén fontosak egészséged megőrzése szempontjából. Így cukrot, pektint, vitaminokat, szerves savakat és ásványi sókat. Elsősorban a C-vitaminhoz kapcsolódó élénkítő hatás mellett a csipketea gyulladáscsökkentő, és enyhe vízhajtóként is használható.
Általában augusztus vége felé, amikor már megpirosodik, de még nem puhult meg, a bogyót ekkor kell szedni. Ilyenkor tartalmaz legtöbb C-vitamint. Száríthatod egészben vagy felvagdosva, és a magtól megtisztítva csak a csipkehúst.

Gyűjtése
A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

Felhasználása
A csipkebogyót (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár,mártás, leves készítésére használjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére. Bort is készítenek belőle. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül. A C-vitamin nagy mennyiségben egyes embereknél hasmenést okozhat, és (nem bizonyítottan) a vesét is fokozott igénybevételnek teszi ki.

A kiáztatott csipkebogyót tiszta forró vízzel forrázzuk le, így a hatóanyagok jelentős részét kivonhatjuk a bogyóból. Ez a forrázat alkalmas kőoldásra, az epekő és vesekő megelőzésére.

Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését. A csipkebogyó magjának olaja azonban nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem.

Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás, szemránckrém stb.) Gyorsan avasodik, ezért csak frissen készítve használják, vagy tartósító szerrel áll el néhány napig.

Igazán nemcsak hasznos, de jóízű is teája, gyűjtése a tövises szárú sűrű vadrózsa bokrok között nem a legkellemesebb mulatság, mégse szalaszd el, használd ki az augusztusi, szeptemberi szép napokat, és gyűjtsél eleget a fagyos, megfázásos téli napok fölmelegítésére.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...